Tibro Trädgårdsförening

Äpplets Dag

Detta år kunde vi fira Äpplets dag. Vi var ca 35 personer som samlades i Blåbandsgårdens lokal på Industrigatan för att där lyssna till vår inbjudna gäst, Gert Dahlberg från Mobolets Musteri och gårdsförsäljning, när han berättade om den verksamhet de bedriver där. Det går att musta på alla äpplen, fallfrukt går alldeles utmärkt att använda, bara de inte är mögelskadade. Musten pastöriseras efteråt vilket gör att den går att lagra länge. Den bästa musten får man om man blandar olika sorters äpple för att få ut bästa resultat när det gäller balansen mellan syra, sötma och smak.
Vi fick även provsmaka, fanns också möjlighet för de som önskade att köpa den goda musten.
Efteråt serverades det olika sorters bakverk, alla med innehåll av äpplen, som bakats av styrelsens medlemmar, samt kaffe eller te.
Sedan var det dags för Tibros egen "Äppeltant" Monika Bring att berätta om framför allt gamla sorters äpplen. Äpplen får oftast pojk- eller flicknamn, men även gårdsnamn används. Hon hade trots att det på en del ställen är ont om frukten fått ihop 22 olika sorter. Landskapets eget äpple heter Kavlås Port ett mycket gammalt äpple.
När hon hade berättat färdigt hade vi dragning i lotteriet, där det fanns många fina vinster som delades ut på de åror som försålts.
En mycket trevlig eftermiddag i äpplets tecken. 

                                 

                              

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)